Tatarák s topinkou v lahodném domácím podání

Tatarák s topinkou vedle připravený ke konzumaci.

S českou kuchyní se nepojí pouze ryze tradiční pokrmy, mezi které patří například kapr s bramborovým salátem. Pochutnat si můžete i na jiných a jednodušších specialitách. Například takový tatarák s topinkou je výzvou pro mnohé. Právě dochucení masa vypovídá hodně o tom, jestli polahodíte své chuťové pohárky či nikoliv.

Co všechno potřebujete na tatarák s topinkou?

Existuje pochopitelně přemíra nejrůznějších variant tataráku. My se nyní zaměříme asi na tu nejvíce klasickou. Pro přípravu tataráku budete potřebovat hned několik ingrediencí prezentovaných v tabulce v níže.

SurovinaMnožství
Maso100 g až 200 g
Vajíčko1 ks žloutku
Olivový olejPro dochucení
PaprikaKoření
ŠalotkaPro dochucení
KmínPro dochucení
Co všechno budete potřebovat pro přípravu tataráku?

Abyste si připravili vynikající tatarák s topinkou, bude nezbytná ještě sůl a pepř pro dochucení. Pokud samozřejmě zvolíte některou z mnohých jiných variant tataráku, přijde Vám vhod ještě špetka hořčice, kečupu nebo cibule. Ta se používá i u bramboračky.

Příprava tataráku od A až do Z

Nejprve si vezměte maso, kterým může být svíčková, zadní hovězí a jiné. Maso důkladně namelte. Profesionálové jej dokonce škrábají. Výslednou masovou směs připravujte při pokojové teplotě masa. Doprostřed dejte žloutek a přisypte od každého koření trošku. Tohle všechno ve výsledku důkladně zamíchejte. Pokud by chuť nebyla ideální, přidejte některou z výše uvedených ingrediencí. Vhod může přijít i špetka olivového oleje.

Důslední můžete být i při přípravě topinek. Ne každý je chystá na oleji nebo ve fritovacím hrnci, protože pak jsou hodně mastné a syté. Často i negativně přerazí chuť tataráku. Ideální volbou se může stát topinka lehce opečená v topinkovači, kterou následně zakápnete olivovým olejem. Topinka nebude tak mastná a zároveň ji olivový olej udělá stravitelnější.

Když se rozhodnete připravit si tatarák s topinkou, myslete na to, že kvalita masa je v podstatě základem celého pokrmu. Proto si vybírejte lepší plemena skotu, z něhož bude maso chuťově dokonalé. Podobným způsobem lze mimochodem připravovat také tatarák z lososa.