Smažený sýr neboli český smažák a hranolky

Lidé si vymýšlí nejrůznější recepty, které je zasytí a nejsou náročné na čas. Pokud zrovna potřebujete takový recept, zkuste smažený sýr a hranolky. Nejde sice o žádný zdravý pokrm, mezi Čechy se však hodně uchytil a svoji úlohu v daný okamžik rozhodně splní. Setkat se můžete s ryze českým pojmenováním, kterým je „smažák“.

Na smažený sýr toho nebudete moc potřebovat

Jak už padlo v úvodu, tento recept je o jednoduchosti a nenáročnosti. Z toho důvodu nemusíte nakupovat přemíru nejrůznějších ingrediencí. Postačí Vám jen několik základních surovin, o nichž se více rozepíšeme v tabulce uvedené níže.

SurovinaMnožství
Sýr Eidam2 plátky
Vejce2 ks
Hladká moukaNa obalení
StrouhankaNa obalení
Slunečnicový olejNa smažení
Na smažák toho nebudete potřebovat příliš.

Když připravujete smažený sýr, neměla by Vám pochopitelně chybět ani sůl. Pokud jde o sýr, nemusíte za každou cenu použít zrovna Eidam. Podobným způsobem lze připravit i jiné druhy sýrů, od syrečků až po Hermelín. Je ovšem pravdou, že typický smažený sýr je vždy chystán z Eidamu.

Postup přípravy jídla

Při přípravě smaženého sýru rozhodně neočekávejte žádné složitosti. Jak už jsme prozradili v úvodu, jde o velice rychlý a jednoduchý recept. To ostatně dokazuje i výpis potřebných surovin. V první řadě si tedy nakrájejte sýr na plátky. Plátek by měl mít ideální tloušťku kolem jednoho centimetru.

Následuje obalení sýra. Pokud Vám nedrží mouka na sýru, můžete použít jednoduchý trik. Sýr trochu navlhčete vodou a vše půjde, jako po másle. Z mouky přendejte sýr do rozšlehaných vajíček. Poslední fázi představuje obalení ve strouhánce. Finálním krokem je osmažení sýra. Tento úkon provádějte na dostatečném množství slunečnicového oleje. Vždy do té doby, aby byl sýr uvnitř dostatečně měkký a vláčný. Zároveň si dejte pozor, aby Vám nevytekl do oleje. To se odvíjí od kvality obalení.

K sýru si usmažte ještě hranolky a krokety, například ve fritovacím hrnci. V něm mimochodem můžete přichystat i smažený sýr.

Publikováno: 24. 06. 2021

Kategorie: Kuchyně

Autor: AdamHubalek

Tagy: eidam | hranolky | kečup | osmažený sýr | smažák | smažené sýry | smažený sýr | sýr | sýry | tatarka | tatarská omáčka