Knedlo zelo vepřo je populární českou klasikou

Když se zaměříte na českou kuchyni, narazíte hned na několik tradičních jídel. Mezi nimi se ovšem vyjímá jedno, které lze označit za naprostou klasiku. Je to knedlo zelo vepřo. Ve své podstatě jde o nestárnoucí a vynikající poklad naší kuchyně, na němž si pochutná snad každý. Pokud máte zálusk na tuto českou specialitu a dobrotu, přinášíme Vám stručný návod na přípravu.

Jaké budete potřebovat suroviny?

Připravte se na to, že doba přípravy tohoto pokrmu se pohybuje kolem dvou hodin. Záleží na tom, jak moc jste rychlí a šikovní. V tabulce níže Vám prezentujeme nezbytné suroviny a ingredience pojící se s třemi porcemi tohoto vynikajícího jídla.

Suroviny na masoMnožství
Vepřová krkovice0,5 kg
Česnek5 stroužků
Cibule1 ks
Vepřové sádlo50 g
Hladká mouka1 lžíce
Suroviny na zelíMnožství
Kysané zelí3/4 sáčku
Cibule1 ks
Slanina na špalíčky70 g
Vepřové sádlo1 lžíce
Hrubá mouka2 lžíce
Ingredience potřebné pro pokrm vepřo knedlo zelo.

Společně s těmito surovinami si nezapomeňte připravit sůl, pepř a kmín. Pokud jde o přípravu zelí, přijde Vám vhod ještě ocet a krupicový cukr. Potom se můžete pustit do přípravy lahodného pokrmu.

Knedlo zelo vepřo krok za krokem

Nejprve je zapotřebí připravit si maso. Osolenou, opepřenou a česnekem potřenou krkovici vložte do předehřáté trouby na 170 °C. Nezapomeňte dát do pekáče kousek sádla a cibuli pro dodání chuti. Při této teplotě nechte maso v troubě kolem 1,5 hodiny, dokud nezměkne.

Během této doby si připravte zelí a vhodné nástroje. Do něj budete potřebovat opečenou slaninu na sádle. Samotné zelí pro knedlo zelo vepřo musí být nakrájené. Obojí pak smíchejte s dvěma lžícemi octu a třemi lžícemi cukru. Nesmí chybět ani sůl. Vařte asi 15 minut. Nakonec zaprašte moukou. Ve finále využijte výpek z pekáče, který zaprášíte moukou, zalijete 200 ml vody a povaříte. Když k tomu přidáte domácí knedlíky, vznikne Vám vynikají knedlo zelo vepřo, na němž si pochutnáte s celou rodinou. Jakýmkoliv dalším úpravám se meze rozhodně nekladou.

Publikováno: 21. 06. 2021

Kategorie: Kuchyně

Autor: AdamHubalek

Tagy: ingredience | jídlo | knedlo | knedlo zelo vepřo | maso | pokrm | recept | suroviny | vepřo | vepřové maso | zelo