Bramboráky mohou nabývat nejrůznějších podob

Brambory, které jsou hlavní ingrediencí pro vynikající bramboráky.

V podstatě každá světová kuchyně nabízí nějaký druh placek. V České republice tomu není jinak. Mezi naše kulinářské poklady nepatří pouze rajská omáčka, ale také bramboráky. Česká placka nabývající odlišných příchutí, jíž se s námi nyní naučíte připravovat.

Suroviny nezbytné pro přípravu bramboráků

V níže prezentované tabulce naleznete ingredience, bez nichž vynikající bramboráky zkrátka nepřipravíte. Z pohledu celkového množství se bude jednat o čtyři porce. Chystání takového jídla Vám zabere přibližně třicet minut, takže nejde o nic náročného.

SurovinaMnožství
Brambory500 g
Vejce2 ks
Česnek5 stroužků
Hladká mouka100 g
Majoránka2 lžíce
Sádlo na smažení250 g
Tohle všechno budete potřebovat na přípravu bramboráků.

Do bramboráků přijde ještě sůl a pepř. Jejich poměr je hodně individuální podle toho, jaké jsou Vaše chutě.

Bramboráky – Příprava od začátku až do konce

Nyní pojďme přistoupit k tomu hlavnímu, jak takové bramboráky nachystat. Základem všeho je samozřejmě oloupání a nastrouhání brambor. Většinou je vhodné strouhat brambory na hrubším struhadle. Přes tím, než do nich přidáte jednotlivé ingredience, proveďte důkladné vymačkání vody. Tímto způsobem se vlastně zbavíte škrobu z brambor.

Následuje vytvoření těsta, které budete smažit. Do nastrouhaných brambor přidejte hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl, pepř a trochu mléka. Tohle všechno důkladně promíchejte a pusťte se do smažení.

Bramboráky je vhodné smažit na sádle, které celému pokrmu dodá na vynikající chuti. Naběračkou naberte těsto a rozprostřete na pánvi, aby nebyl bramborák příliš tlustý nebo tenký. Před servírováním je dobré bramboráky položit na papírové utěrky. Díky tomu se zbavíte přebytečného oleje. Ve výsledku nebudou tak mastné.

Jestliže dáváte přednost zdravější verzi bramboráků, potom vytvořené placky připravte na pečící papír v pekáči. Ten následně vložte do horkovzdušné trouby. Díky absenci oleje může být pokrm trochu sušší, na druhou stranu nebude mastný. Tohle už ale záleží na tom, čemu dáváte přednost. Do bramboráků mimochodem můžete přidávat i jiné ingredience, od uzeného přimíchávaného do svíčkové na smetaně až po zelí a jiné pochutiny.